Ako zladiť podlahu s nábytkom
Novinky
2022-11-30 18:29:20

Ako zladiť podlahu s nábytkom

Zariaďovanie interiéru začíname od podlahy. Pekne podľa nepísaného kľúča, aby nám doma nevznikol miš – maš. Bez ohľadu na to, ktorú izbu zariaďujete, dôležitý je konečný výsledok. Ten by mal byť konzistentný. Nesprávna kombinácia farieb môže spôsobiť, že celý interiér môže pôsobiť opticky nevyvážene. Práve podlaha je jedným zo základných vyvažujúcich prvkov. 

Základné pravidlá výberu podlahy

Pri výbere podlahy nemyslite len na farbu. Premyslite si funkčnosť jednotlivých izieb, prísun denného svetla, štýl a dizajn nábytku. Rovnako treba myslieť aj na to, ako veľmi bude podlaha namáhaná. Vyberajte preto nielen podľa vzhľadu, ale aj odolnosti. Investujte do kvality, pretože podlahu vyberáte na niekoľko rokov. 

Princíp kontrastu

Podlahu ladíme podľa princípu kontrastu. K svetlej podlahe tmavý nábytok a naopak. Zachovajte pritom jednu farebnú čiaru, vyberte si teplú alebo studenú. Podlaha a nábytok musia mať rovnaký farebný tón. Pri dobre zladenom kontraste farieb dokážete  miestnosť opticky zväčšiť, zmenšiť, zosvetliť  a podobne.  Celkový vzhľad  interiéru potom vyzerá premyslene a dokonalo. 

Svetlá podlaha 

Svetlá podlaha je skvelá do malého interiéru. Opticky ho zväčší.  V tomto prípade vyberajte nábytok opatrne. Priestor by mal ostať vzdušný, bez zbytočného preťaženia. Mal by byť tak o dva, tri tóny tmavší ako podlaha. V prípade, že volíte drevený nábytok, zvoľte dva druhy dreva, ktoré sa podobajú. 

Ak chcete dosiahnuť maximálny kontrast a originálne riešenie, skombinujte svetlú podlahu s čiernym nábytkom. 

Tmavá podlaha

Tmavá podlaha navodzuje pocit elegancie a luxusu. Ale pozor, priestor opticky zmenšuje. Preto je vhodnejšia do veľkých interiérov. Nábytok a doplnky v interiéri by mali byť podstatne svetlejšie. 

Ak si navyše k tmavej podlahe vyberiete svetlé steny, opticky priestor rozšírite. Ak k tmavej podlahe pridáte aj tmavé steny, interiér získa ťaživú atmosféru. 

Netradičná podlahy

Ak radi experimentujete a chcete netradičnú farbu podlahy, konzultujte jej výber a výber nábytku s dizajnérom. Originálna podlaha môž byť skvelým prvkom v interiéri, ale pri jej výbere treba mať vycibrený vkus. 

Dobrá rada na záver

Pri výbere farby podlahy využite pravidlo 60-30-10.

60% plochy – hlavná farba

30% plochy – sekundárna farba

10% plochy – akcentná farba.

V interiéri používajte maximálne štyri farby.

Produkty

Blog

Obchodné podmienky