Olejované alebo lakované parkety? Ktoré si vybrať?
Novinky
2022-11-30 18:31:45

Olejované alebo lakované parkety? Ktoré si vybrať?

Drevená podlaha patrí medzi najobľúbenejšie a najkvalitnejšie podlahy na trhu. Na výber máte veľké množstvo dekorov, farebných prevedení a kombinácií. Okrem týchto parametrov sú na trhu v ponuke dva typy povrchovej úpravy parkiet. Ktoré si vybrať? Olejované alebo lakované parkety? 

Oba druhy povrchovej úpravy chránia drevené parkety dostatočne, ale ovplyvňujú ich konečný vzhľad. Aké sú medzi nimi rozdiely sa dočítate v našom článku. 

Lakované parkety

Lak vytvára  povrchu parkiet ochrannú vrstvu, ktorá zabezpečuje odolnosť voči poškriabaniu alebo vode. Treba pripomenúť, že len do určitej miery. Pád ťažkého predmetu nechá na vašej drevenej podlahe pamiatku. 

V prípade lakovaných parkiet si viete vybrať intenzitu lesku, od lesklých parkiet až po matné. Trendom je prirodzený a prírodný vzhľad podlahy. Preto sú matné prevedenia viac v kurze. 

Parkety s lesklým lakom majú svojich priaznivcov, aj keď ich je podstatne menej. V interiéri však vedia pekne vyniknúť.

Samotná údržba lakovaných parkiet je veľmi jednoduchá. Parkety stačí povysávať a v prípade potreby pretrieť vlhkou handrou. Raz za čas sa odporúča použiť leštidlo, ktoré krásne oživí povrch laku a vyplní prípadné mikropraskliny. 

Lakované parkety majú jednu nevýhodu. Ak sú veľmi poškriabané, prípadne na niektorom mieste poškodené, je potrebné prebrúsiť a nanovo natrieť celý povrch miestnosti. 

Na druhej strane, lak chráni drevo lepšie ako olej a ochrana pred poškodením je trvácnejšia. 

Výhody lakovaných parkiet

  • jednoduchá údržba a čistenie
  • vyšší lesk
  • ochrana pred poškodením, škvrnami a tekutinami
  • trvácnejšia ochrana

Vyberte si z lakovaných parkiet na našom eshope.

 

Olejované parkety

Olejované parkety vyzdvihujú prirodzenú krásu dreva, a preto sú obľúbené.  Povrchová úprava parkiet olejom ich chráni do hĺbky a na povrchu nezostáva ochranný film. Pri chôdzi cítite prirodzené drevo, so všetkými jeho nedokonalosťami, čo je skvelá správ pre všetkých, ktorí majú radi prirodzenú krásu dreva. 

Ak dôjde k povrchovému poškodeniu olejovaných parkiet, oprave je jednoduchšia ako pri lakovaných parketách. Poškodené miesto stačí lokálne opraviť.  Ak je poškodenie rozsiahlejšie, väčšinou nie je nutné brúsenie. 

Údržba a čistenie olejovaných parkiet je málinko náročnejšia. Je potrebné používať prípravok na olejované parkety.

Pri správnej údržbe a starostlivosti sú krásne dlhé roky. 

Výhody olejovaných parkiet

  • príjemný dotyk pri chôdzi
  • prirodzený a prírodný vzhľad
  • lokálna oprava drobných poškodení, ako sú napríklad škrabance
  • matný vzhľad
  • vyzdvihujú prirodzenú krásu dreva

Krásne olejované parkety nájdete aj našom eshope.

 

Lakované aj olejované parkety majú svoje prednosti. Záleží len na tom, čo preferujete a čo dokážete zladiť so svojím interiérom. Pri dobrej starostlivosti vám drevená podlaha slúži dlhé roky.  My Vanes Slovakia vám dokážeme poradiť. Hovoria za nás viac ako 25 ročné skúsenosti. 

Produkty

Blog

Obchodné podmienky